Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Філософія Вина

У розпивання вина є власні правила:
пити треба в будь-який час,
будь-де та за будь-яких обставин.
Це серйозна справа для серйозних людей
і серйозних народів.

 

Бела Хамваш

Серцевина

Угорщина — один з найдавніших винних регіонів Європи. Угорські вина увібрали середземноморський клімат тутешніх широт, вулканічних ґрунтів та їхню своєрідну специфіку, в якій відбивається вся краса цього благодатного краю.

 

Можна вивчати країну, мандруючи її містами, замками, споглядаючи красу природи, досліджуючи постаті королів, війни, революції та цікавлячись її мистецтвом. А можна — ще й через винну культуру. У нас є якісь гроші, відчуття запахів та смакові рецептори. Зараз ми відкриємо двері та увійдемо. 

Винний томний запах — густий і солодкий, пливе над усіма раблезіанськими пишними відкритими ринками, лотками, магазинами Угорщини. Це запах скрапленого сонця, газоподібного меду, затверділої роси, рідкого бурштину. Повітря насичене ароматами усіх видів: солодощами розчавлених ягід і перестиглих персиків, кислинкою виноградного листя, розтертого між пальцями, і пульсуючого життя. Вино цієї землі — суцільне кохання, це те, що в деяких філософських традиціях вважається душею. 

Вино — текуча любов, самоцвіт — кристалізована любов, жінка — жива любов.  Якщо додати сюди ще квіти та музику, тоді я знаю, що любов ця сяє фарбами, і співає, і пахне, і живе, і я можу її з’їсти, можу випити.

Колись угорський мислитель Бела Хамваш, щоби передати творчий талант своєї нації, описав її через філософію вина. Він підкреслив особливу чарівність і радість у народній культурі, відбиток старих цивілізацій, поетичну провінційність та органічність митців, специфічну вдачу, темперамент і сильну пристрасть земляків. Угорці — беззахисні й сильні водночас своєю впертістю; міцні, як горді кам’яні міста та замки цього величного карпатського простору. Винна карта Угорщини — це справжній Рай, відбиток омріяного «золотого віку». Тут народжуються, як в Едемі, тут живуть у насолоді, тут і померти — не шкода. 

Винні країни та винні місцевості — суцільно ідилічні.
Прогуляйся виноградниками Арач і Чопак, піднімися на Бадачонь або на гору Святого Георгія — про Шомло я вже не кажу, — поблукай між садами в Кішкйорйош або в Ченгеде — у всьому цьому ти, поза сумнівом, переконаєшся сам. Між ділянками виноградників, немов тихі річкові русла, тягнуться зарослі м’якою травою доріжки. Перед входом у льох височіє могутній волоський горіх, під яким прохолодно навіть у найспекотніше літо. Часто це такі місця, що ти в будь-якому з них радий зупинитися, сісти, зручно влаштуватися та сказати: нікуди не піду звідси.
І добре, якщо тебе — так, що ти цього не помітиш, — там і застане мирна смерть.

Зробіть собі паузу. Завітайте до нашої крамниці. Серцевина — це медіа, ваша покупка — це донейт нашого проєкту.

Книга про вино обов’язково повинна ділиться на три частини…
Перша частина — метафізика вина. Вона розповідає про вино як про надприродну реальність.
Друга — описує вино як природу: виноградники, виноградна лоза, співвідношення вина, ґрунту та води, з особливим акцентом на наше вино, але також звертає увагу на відомі іноземні вина.
Третя частина — про винні ритуали. Предметом її є експертиза: коли людині пити, коли ні? Як пити, де пити, із чого пити? Наодинці чи удвох? Із чоловіком або жінкою?
Тут говориться про зв’язок вина та праці, вина та прогулянок, вина й купання, вина та сну, вина і кохання.

Бела був апологетом «золотого віку» — безкризового, гармонійного буття. Він вивчив усі відомі на той час письмові джерела, що збереглися з давніх часів: від творів давньокитайських філософів, ведичних поем, шумерського епосу, давньогрецьких філософських творів до розшифрованих текстів ацтеків і майя. 

 

Хамваш по-справжньому любив життя і насолоджувався їм у найскрутніші часи. На відміну від більшості відомих мислителів, Бела на власному досвіді пізнав темні сторони сучасності. Дві війни, численні поранення, цькування та репресії, голод і хвороби — ніщо не завадило Хамвашу сприймати земне буття як коштовний дар. Вони з дружиною пережили облогу Будапешта, їхня квартира була розтрощена бомбами, коштовні бібліотека та рукописи знищені. Одразу після війни встановилася комуністична диктатура, і Белу «викреслили» з філософів. 

 

Незважаючи на переслідування, 1945 – 47 роки були найбільш плідними для митця. З тих пір і до смерті в 1968 році Хамваш працював садівником, комірником, а в останні роки — робітником на електростанції у важких умовах. Але продовжував писати «в стіл»: розумні, гедоністичні, сповнені тонкого гумору та історичних цікавинок твори. 

Плодом його багаторічних пошуків стала книга «Scientia sacra» («Священне знання»), розпочата ще в трагічних 40-х роках. Туди ж входить і «Філософія вина». Ця книга — для повільного читання. Прислухатися до міркувань знавця та любителя угорських вин (що означає насправді: любителя радості буття) — навіть дуже варто. Адже це виняткова навичка — вміння насолоджуватись життям у голодні, виснажливі часи, коли автор та його сім’я потерпали від страшних поневірянь. 

 

Книга дає ідею, що вино є духовним принципом у формі бездоганного напою. Це благородна гармонізована інтоксикація, що робить нас чуттєвими, здатними подолати власну тимчасовість буття. Для Бели Хамваша вино є напоєм вічного сьогодення, минулого, і навіть майбутнього, це — «Божественний напій». 

У кожному вині живе маленький ангел; і коли людина вип’є вино, ангел не вмирає, а потрапляє в компанію до інших незліченних маленьких фей та ангелів, які живуть в самій людині. Новоприбулого вітають піснями й дощем квітів генії, що вже знаходяться всередині. Геній-новачок у захваті, він готовий спалахнути від радості. Це полум’я захоплення розливається в людині та захоплює його.

Винні місцевості Бела порівнює з Раєм, насолоду вином — із любов’ю найгарнішої жінки. Здається, для нього вино є сама любов.

Псалом говорить:
Скуштуйте й побачте, який добрий Бог (Псалом 34).
Звісно, найкраще було б узяти дорогоцінний камінь, перетворити його — коли захочеться — на жінку, потім, намилувавшись нею, перетворити її на вино та випити його; у кінці кінців жінка знову стала б дорогоцінним каменем, і так далі, і так далі.

Хамваш пише, що треба поважати вино: мати не менше двадцяти келихів і чарок: для розмови з друзями, для домашнього музичного концерту, для гри в карти. Скатертина повинна бути чистою та гарною, а на ній — сир, мигдаль, горіхи, печені каштани — їжа, чия олійна структура розкриває та підкреслює винний смак. Влітку добре пити в саду, в затінку дерев або на ганку. У спеку — в прохолодному місці або в льосі. 

Будьте безтурботними, не забивайтеся в куток. Сміливо діставайте фляжку, коли сидите на узбіччі дороги. Взимку пийте біля печі, на кухні, на снігу, у пивній або за робочим столом. Та хоч у спальні, коли ви один, або в ліжку, або у ванній…

Правда, автор тут же обмовляється: до «обставин» слід ставитися теж серйозно, особливо до пори року та часу дня. Вина він класифікує по-різному: розрізняє «пусті», «кокетливі», «балакучі», «трагічні» та інші. На думку філософа, потрібно бути зовсім бездушною людиною, щоби пити «драматичне» вино на сімейних святах. Нетактовно пити «чуттєві» вина на банкеті.

Я розрізняю біляві (світлі) вина та вина-брюнети (червоні); потім чоловічі (сухі) та жіночі (солодкуваті). Понад те, я розрізняю в сортах вин сопрано, альт, тенор, бас з однією та декількома мелодіями, навіть вина-симфонії. Але розрізняю ще солярні (сонячні), лунарні (місячні) й астральні (зіркові) вина. До вина взагалі легко застосовні всякого роду відмінності. Є, наприклад, логічне вино та містичне вино, візуальне вино й акустичне вино, вино, що тече справа наліво, і вино, що тече зліва направо, і так далі, до нескінченності.

Питущих Бела Хамваш теж класифікує. Він вважає, що краще за інших із вином ладнають ті, хто знає ціну поезії, музики і живопису. Саме такі люди чудово розуміють, що любов і вино доречні завжди і всюди. 

 

Бела Хамваш поділив народи з огляду на те, вину або ракії вони віддають перевагу. На його думку, ті, хто любить вино — французи, іспанці, італійці, греки, угорці та балканські народи, і саме завдяки їм розвивалася культура вина. 

Ось один з головних підсумків, які я виніс зі своїх подорожей: є винні країни, і є горілчані країни. Відповідно, є винні народи, і є горілчані народи. Винні народи — народи духовні, народи з генієм у душі; горілчані народи — хоча й не поголовно атеїсти, але, у всякому разі, схильні до ідолопоклонства. У цих народів рідко бувають так звані всесвітньо-історичні амбіції: їм не приходить у голову ідея, що вони врятують інші народи — якщо буде потрібно, багнетом і прикладом.

В «Філософії вина» Бела Хамваш перераховує
безліч улюблених угорських вин: столових і марочних. 

«Хедьальяі» мені теж здається жінкою, але жінкою-королевою. Особисто я не можу уявити, як можна довгий час кожен день пити «хедьальаі», — хоча не вважаю себе людиною зовсім пересічною. Усьому світові відомо, що «хедьальаі» володіє такими королівськими перевагами, яких не знайдеш більше ніде.

”Серсардське” — вино весіль. Воно допомагає нареченій стати молодою дружиною. Це чисте вино Угорщини. Молоде ніколи ні з чим не змішуй, старе ніколи не пий чистим, якщо не хочеш собі смерті.

”Ревфюльопське” — зі справжніх альтанковий вин. Альтанкове вино в моєму розумінні — це ось що: якщо до вас у вересні, уже в сутінках, прийшов добрий друг, то найрозумніше — влаштуватися з ним в альтанці та попивати це вино, із маленьких чарочок, але часто. Це ж вино я рекомендую, коли ви збираєтеся писати лист. Зрозуміло, лист кохання; а взагалі, в залежності від характеру ваших відносин, вина для такого випадку підходять різні. Скажімо, у разі палкого кохання — лише “серсардське”.

”Алмада” любить обід і післяобідній сон. “Фюредське” вино — романтичне.

Серце моє відкрито для “чопаку”, але я не можу прожити і без “дьоргічеі”, а від “арачі” я б ні за які гроші не відмовився, так само як і від “тіхані”. Особливо — від тіханьского “гіркого кореня”... Хто хоч раз пробував судака в маслі, з салатом із помідорів та “гірким коренем”, той швидше забуде якусь картину, побачену в Луврі, ніж це божественне блюдо.

”Шолтвадкертське” схиляє до буяння, до шуму.

Дивна властивість “ченгедського”: воно спонукає до швидких і шалених рішень. Тому, якщо п'єш його, — стережися, щоби не зважитися на щось похапцем, необдумано!

Час пити “кішкьорьошське” — з травня по серпень. Воно гарно йде з легкими м'ясними стравами, з вареною зелениною... Це вино любить музику.

Сезон, коли п'ють “кечкеметське”, — літо та рання осінь. Пити його можна цілий день: до роботи, до їжі, в компанії, навіть до сніданку. Найкраще — за картами, але не коли дуже серйозна гра.

Одразу хочеться скуштувати їх усі, по черзі, чітко дотримуючись рекомендацій  :) 

 

У будь-якій книзі, у трактаті, на картинах та мініатюрках історія оживає — хоч у хмільних середньовічних трапезних, хоч у німецьких шнапс-кабаках і англійських джин-барах, в угорських підвальчиках чи карпатських кнайпах — усюди, де люди збиралися більше трьох, вони щось та вживали. Воду в давні часи взагалі пили рідко, побоюючись хвороб — вона була погана, гнила, а то і з чумним шматком м’яса в колодязі, привітом від воріженьків — тож люди надавали перевагу пиву та вину, які самі зробили. Тобто, значна частина історії, події Середньовіччя та Нового часу — можливо, творилися людьми напідпитку  :) 

Я не знаю, чому нації занепадають, — але рухає їх уперед, схоже, невгамовне бажання людини розважитися, додати в прісне повсякденне життя трошки п’янкого вина. І його найкращі сорти здатні викликати ефект моментальної транспортації в просторі. Мандри заберуть чимало сил і часу, але спробуйте якось угорського — і ви потрапите в Угорщину напевно. 

Вино — чудовий засіб порозуміння між різними народами.

Вино — найкращий спосіб обростати веселими друзями.

Вино — досконалий метод філософії. 

Можливо, справжня таємниця світобудови — у тому, щоби насолоджуватися вином, як і самим життям, кожною краплею.

Авторка:    Тетяна Ямпольська

 

В статті використані фотографії з: DRÓT / Hamvas Bela / World Heritage Journeys of Europe

Якщо вам до вподоби наша ідея розвитку культури довкола виноробства, вдумливого споживання, фермерства, екологічності. Якщо ви слідкуєте за нами, читаєте, дивитесь, слухаєте. Як знак зацікавлення та підтримки – робіть покупки у нашому магазині.